Lastik tamiri kazalar, engebeli yollarda araç kullanımı veya herhangi bir fiziksel darbe sonucunda hasar gören lastikler için gereken bir uygulamadır. Lastikler, işinin ehli, uzman bir ekip tarafından onarılmalıdır. Böylece neredeyse ilk günkü performansıyla görevini yerine getirebilecektir.

Lastik tamiri fiyat konusu, başta lastiğin aldığı hasarın boyutu olmak üzere birkaç faktörden etkilenebilmektedir. Lastiğin ve hasarın türü de bunlar arasında gösterilebilir. Lastikler patlayabilir, yarılabilir ya da aşınabilir. Bu tür durumlarda aracın hareketinde çeşitli sorunlar ortaya çıkar. Araba yoluna devam edebilse dahi sürüş güvenliği riske atılmış olur. Ayrıca araç zorlanır ve daha fazla yakıt harcanmasına yol açar. Bir aracın hareket edebilmesi için gereken temel bileşenlerden olan lastik zarar gördüğünde vakit kaybedilmeden tamir ettirilmelidir.

 

Araçlarımızın hareketini jant ile birlikte sağlayan temel aksamlardan biri olan lastikler, yakıt tasarrufundan sürüş güvenliğine kadar pek çok konuda etkili olmaktadır. Hasar görmeleri halinde vakit kaybedilmeksizin tamiri veya değişimi önerilmektedir.

Bir lastiğin ömrü ortalama olarak 10 yıldır. Bu süre içerisinde herhangi bir hasar almasa bile önerilen kullanım ömrü dolmaktadır. Bu nedenle lastiklerin değiştirilmesi önerilmektedir. Oto tamir alanındaki bir uygulama olan lastiklerin tamiri, deneyimli bir lastik tamircisi tarafından gerçekleştirilmelidir.

Lastik onarımı nasıl yapılır? Deneyimsiz kişilerin lastiklere yönelik müdahalesi, hasarın daha da derinleşmesine yol açabilmektedir. Bir lastikçi hem araç parçaları hem de kendisi için gereken güvenlik tedbirlerini başarıyla alabilir.

Lastik yanaklarının tamiri sadece çok yüzeysel bazı hasarlarda mümkün olabilmektedir. Yanaklar lastiğin günlük kullanımı esnasında ciddi bir gerilme kuvvetine maruz kalır. Bu alandaki bir tamir veya yama, lastiğin yapısal bütünlüğüne zarar verebilir. Ayrıca bu bölgeye yama yapılması sürüş güvenliğini de tehlikeye atabilir. Yanak bölgesi hasarlarında onarım yerine değişim gerekmektedir.

Araç lastiklerinin tamiri, belli koşullarda gerçekleştirilebilen güvenilir ve ekonomik bir uygulamadır. Hangi durumların tamir, hangilerinin değişim gerektirdiği bir lastik uzmanı tarafından rahatlıkla belirlenebilir.

Patlak lastik tamiri nasıl yapılır? Patlaklar, çivi delinmeleri ya da lastik dişini geçmeyecek ölçüde (6 mm’ye) kadar gerçekleşen kesikler, lastikçiler tarafından onarılabilir. Öncelikle lastiğe giren sert cisim yerinde duruyorsa çıkarılmalıdır. Sonrasında lastiğin iç kısmından traşlama yapılmalı ve yamanın yapıştırılacağı alan hazırlanmalıdır. Kuvvetli bir yapıştırıcı kullanılarak delik kapatılmalı ve yama içten yapıştırılmalıdır.

Yama yerine oturduktan ve kuruduktan sonra lastik, uygun şekilde şişirilir ve yerine takılır. Lastik onarımı İnegöl şehrinde sık talep edilen uygulamalardan biridir. Nüfusun yoğunluğu ve araca duyulan gereksinimin fazla olması gibi sebepler, oto tamir alanındaki işlemlere olan ihtiyacı da arttırmaktadır.

Hangi Lastik Tamir Edilmez?

Ticari ya da binek araba lastiği pek çok durumda tamir edilebilir. Böylece kullanıcı yeni veya ikinci el bir lastik almaktan kurtularak tasarruf sağlayabilir. Oto lastik onarımı yalnızca lastiğin tamirle kurtarılabileceği durumlarda gerçekleştirilmektedir. Aşağıda sayılan koşullarda onarım yerine değişim gerekli olmaktadır.

  • Diş derinliğinin yasal sınırın altına inmesi
  • Kauçuk malzemenin bütünlüğünün önemli ölçüde bozulması, çatlaması veya aşınması
  • Delinme çapının büyük olması
  • Lastiğin yapısal bütünlüğünün bozulması
  • Sırt alanı haricinde veya yanak bölgesinde delinmelerin meydana gelmesi
  • Kordların dışarıdan görünecek hale gelmesi