Lastik sökme takma işlemi ister binek ister ticari olsun tüm araçlar için belli zamanlarda ihtiyaç duyulabilen rutin bir işlemdir. Hasar gören veya bütünlüğü bozulan lastiklerin değiştirilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda mevsim değişiklikleri de yaz veya kış lastiği kullanımını gündeme getirmektedir. Bu nedenle dönemlik olarak lastikler sökülüp yenileri takılmaktadır.
Lastik sökme takma fiyatı ya da başka bir deyişle lastik değişim ücreti, işlemin hangi yöntemle veya hangi makinayla yapıldığına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Araç söz konusu olduğunda lastikler büyük öneme sahiptir. Jantın üzerinde konumlanan temel bir hareket bileşeni olmasının yanı sıra güvenli bir sürüş deneyimi için de yüksek performanslı lastiklere ihtiyaç duyulmaktadır.
Lastik sökme makinası genellikle, binek araç lastikleri ve ağır vasıta lastikleri için farklı model seçeneklerine sahiptir. Makinalar, tam otomatik veya yarı otomatik gibi özelliklerde olabilir. Pek çoğu çift devirli olacak şekilde çalışmaktadır. Peki makinalar aracılığıyla lastik sökme ve takma işlemi nasıl yapılır?
Öncelikle hava basıncını tahliye etmek amacıyla subap iğnesi eski lastikten sökülüp alınır. Tüm hava boşaltıldıktan sonra, sökme makinası aracılığıyla eski lastik janttan ayrılır. Yeni lastik janta uygun ebatlarda olmalıdır. Ayrıca hasarlı ve yıpranmış jantlar kullanılmamalıdır. Böyle bir durum söz konusu ise jant değişimi veya tamiri yapılmalıdır. Akkaya Ticaret Oto Lastik hem jant hem de lastik değişimi alanlarındaki hizmetlerini sürdürmektedir.
Uzman personel, lastik topuğunu ve jantı, lastik üreticisinin onay verdiği bir montaj kremi ile kaplar. Sonrasında sökme-takma makinası yardımıyla lastik janta takılır. Lastikler bir iç lastik barındırıyorsa, bu kısım da değiştirilir. Çünkü bu bölüm, kullanım süresi boyunca esneyebilir ve katlanabilir. Yeniden kullanılan iç lastikler, bir anda yırtılabilir.
Lastik Sökme Takma Nasıl Yapılır?
Lastik sökme ve takma işlemindeki adımları sıralamaya devam edelim. Yeni lastik janta geçirildikten sonra sırada lastiğin şişirilmesi vardır. Şişirme öncesinde lastik sıkıca sabitlenmelidir. Sabitlenmeyen lastiklerin şişirilmesi riskli bir durumdur. Uzman personel bu durumun bilincinde olduğundan, işlem sırasında lastik ve kendisi arasında uygun bir boşluk bırakır.
Genellikle basınç göstergesine sahip, yeterli uzunluktaki bir hortum aracılığıyla şişirme işlemi gerçekleştirilir ve basınç ayarlanır. Gerekli ayarlamalar tamamlandığında, lastik değişimi de başarıyla sona erer. Lastik sökümü, makina yardımıyla ya da manuel olarak başarıyla gerçekleştirilebilir.
Lastikler, araç performansını ve yakıt tasarrufunu dahi etkileyebilen önemli bir hareket aksamıdır. Gerektiğinde zorlu hava şartlarına dayanmaları beklenmektedir. Bu amaçla lastik değişimi zamanında gerçekleştirilmelidir.