Akkaya Ticaret oto lastik güvencesiyle jant satışı Jantlar, araçlarda lastiklerin takıldığı, tekerleğin çemberinin içindeki metal bölüme verilen isimdir. Aracın performansında büyük ölçüde etkileri vardır. Çünkü jantlar, aracın hareket etmesini sağlayan hareket aksamıdır.

Jant, bir görsel zevk gibi görünse de, aracın performansını, sürüşünü etkileyen en önemli unsurlardandır. Jant alımı yapılırken dikkat edilmelidir.

Her aracın fabrikasyon çıkışı olarak önerdiği, doğru jant ölçüleri vardır.

Bu jant ölçülerine uymak, uygun lastiğe uygun jantı satın almak çok önemlidir. Jant fiyatları ise her aracın markasına, modeline göre değişiklik göstermektedir.

Uyumlu jantın seçilebilmesi için jant ile ilgili olan bazı birimlerin bilinmesi gerekir. Jantların genişliği inç adlı ölçü birimi ile ifade edilir.

Bir jantın genişliği 5 inç ile 15 inç arasında değişiklik gösterir. Jantın çapı ise 13 inçten 30 inçe kadar değişir.

Janta dair çap ve genişlik bilgileri jantın iç kısmından bakılarak öğrenilir.

Kullanım Amaçlarına Göre Jant Çeşitleri

  1. İç Lastiksiz Jant (tubeless jant): İç lastiği olmayacak şekilde üretilen jant türüdür. Sadece dış lastik mevcuttur. Jant ile lastik birbirine yapıştığı için jantın iç lastiğe sahip olmasına ihtiyaç duyulmaz. Jantın yapışkan özelliği sayesinde hava sızıntısı da engellenmiş olur. Bu lastik türünün üretimine Türkiye’de ilk olarak 1980 yıllarında başlanmıştır. İç lastiksiz jant kendi içerisinde çeşitli sınıflara ayrılır.

Diğer iç lastiksiz jantlar şunlardır:

  • 50 lastik oturma açılı jantlar: Bu tür jantlar, standart ve düşük sınıf kamyonet lastikleri içindir. Ölçüleri 13”, 14” ve 17” şeklinde belirlenmiştir.
  • 150 lastik oturma açılı jantlar: Geniş kesitli lastikler için üretilmiş jantlardır. 17.5, 19.5 ve 22.5 inç ölçülerindedir.
  • 50 lastik oturma açılı 4 parçalı jantlar: 80 serisi lastikler için üretilmiştir ve 20 inç ölçülerindedir.
  1. İç Lastikli Jant (tube tyre jant):İsminden de anlaşıldığı üzere, iç lastik kullanılan janttır. Bu jant çeşidi göbek, segman ve çember olmak üzere üç farklı kısımdan oluşur. Tüm modellerde bu kısımların hepsi bulunmayabilir.
  1. Göbeksiz Jant (ispit jant):Hem iç lastiksiz hem de iç lastikli olarak kullanılabilen jantlardır. Bu jant türü, diğer iki jantın özelliklerinin bileşiminden oluşur.

Malzemelerine Göre Jant Çeşitleri

  1. Alüminyum Alaşımlı Jantlar:%90’ı alüminyum, %10’u silisyum olan jantlardır. Hafif olmaları sebebiyle performansı arttırırlar. Bu jantlar, tüm binek araçlarında kullanılabilirler. Hem performansa katkısı bulunduğu, hem de görsel açıdan birçok çeşit sunduğu için en çok tercih edilen jant türüdür.
  2. Sac jantlar:Fabrika çıkışı araçların üzerinde genellikle sac jantlar takılıdır. Alüminyum alaşımlı jantlara göre daha ekonomiktirler ama kaliteleri düşüktür. Piyasada ‘Çelik Jant’ olarak bilinirler.
  3. Magnezyum Alaşımlı Jantlar:Bu jantların maliyetleri yüksek olduğundan ülkemizde pek tercih edilmemektedir.